Memelerinde aşırı büyüklük olan hastalar, bu sorunlarından hem sağlık sebebiyle hem de güzel görünümlü bir memeye sahip olmak için kurtulmak isterler. Aşırı meme büyüklüğü vücudun ağırlık merkezini değiştirerek boyun, sırt omurlarında ve omuzlarda yük oluşturup, postürü bozmakta ve dejenerasyona yol açmaktadır. Bunun sonucunda boyun,sırt,bel, omuz, baş ve memenin kendisinde ağrılar oluşmaktadır. Önkol ve elin iç tarafında uyuşma ve güç kaybına yol açan ulnar sinir sıkışmalarına yol açmaktadır. Ayrıca meme altında aşırı terleme ve sürtünme nedeniyle cilt yapısı bozulmakta ve kötü kokulu enfeksiyonlara yol açmaktadır. Memelerde aşırı büyüklük aynı zamanda sarkmaya da neden olmaktadır. Bu anlamda meme küçültme ameliyatı hem sağlık hem güzellik anlamında hastaları en memnun eden ameliyatlardan bir tanesidir. Ameliyat sonrası hastalar kendilerini üzerlerinden ağır bir yük kalkmış gibi hissettiklerini söylerler.

Meme küçültme ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Hastanın ne büyüklükte bir meme istediğine göre yöntem seçmekteyiz. Meme başı etrafı ve buradan alttaki meme altı oluğuna kadar uzanan bir kesiyle fazla olan meme ve yağ dokusu fazla cilt ile birlikte alınır. Bazen bu kesi meme altı oluğunu da içerecek şekilde yapılır. Ayrıca koltuk altlarının aşağısına kadar uzanan alan ve memedeki yağ dokusu fazlalıkları da liposuction ile vücuttan uzaklaştırılarak memenin şekillendirilmesine katkı sağlanır. Ne kadar meme dokusu bırakılacağı, hastanın yaşı ve ilerde emzirme durumu olup olmamasına göre, ameliyat öncesi yapılan plana göre belirlenir. Burada bilinmesi gereken meme küçültme ameliyatlarından sonra mutlaka çizgi şeklinde bir iz kalacağıdır. Başta daha kızarık olan bu iz, bir yıl içinde normal cilt rengine dönecek ve belirsizleşecektir. Bu ameliyatla meme hem küçültülüp, dolgunluğu ve şekli düzeltilir hem de meme başları ideal konumuna getirilir.

Meme küçültme ameliyatından sonra emzirmek mümkün müdür?

Emzirme kaygısı olmayan ve memeleri aşırı büyük hastalarda kullanılan yöntem haricinde diğer yöntemlerde süt üretme ve emzirme fonksiyonu korunmaktadır.

Memeler ne kadar küçültülebilmektedir?

Hastanın isteğine göre ne kadar isteniyorsa o kadar küçültülebilmektedir. Bu konuda vücudun şekline göre bir büyüklük sağlanması konusunda doktorunuzun önerileri çok önemlidir.

Memelerde büyüklük farkı ve asimetri düzeltilebilir mi?

Bu konuda çok önemli bir söz vardır; ‘memeler ikiz değil kız kardeşlerdir’. Bu ameliyatla var olan asimetriler düzeltilebilmektedir.

Ameliyattan sonrası nasıl bir süreçtir?

Ameliyat sonrası basit ağrı kesicilerle geçen bir ağrı olacaktır. Her iki meme de 1 ya da birkaç gün kalacak drenler, cilt altında birikebilecek kan toplanmasını engellemek için genellikle bulunur. Dikiş yerleri özel bir bantla kapatılır. Bu bantlar yaklaşık 15 gün sonra çıkarılır ve eriyen dikişler kullanıldığından dikiş alınmasına ya da pansumana gerek yoktur. Hastaneden çıktıktan sonra ertesi gün duş alınabilir. Ameliyat sonrası yaklaşık 1 ay özel bir sütyen kullanılır.

Küçültme ameliyatından sonra ileride memelerde değişme olur mu?

Meme küçültme ameliyatından sonra aşırı kilo alıp verme ya da emzirme sonrası memede büyüme, küçülme ya da sarkmalar uzun dönemde ortaya çıkabilmektedir. Ameliyat öncesi hastaların kendileri için ideal kilolarına yakın olmaları ve sık kilo alıp vermemeleri, ileriki dönemde oluşabilecek deformasyonları engelleyecek en önemli faktördür.

Meme küçültme ameliyatı ile meme kanseri arasında nasıl bir ilişki vardır?

Makromasti, yani memelerinde aşırı büyüklük olan hastalarda meme kanseri riskinin arttığını gösteren çok sayıda yayın vardır. Meme küçültme ameliyatında meme dokusunun da bir kısmı alındığından relatif olarak meme kanseri riski düşmektedir. 40 yaş üstü meme küçültme yapılacak hastalarda ameliyat öncesi ultrasonografi ve mamografi çekilmesi gereklidir. Bu testlerin sonucuna göre eğer memede çıkarılması gereken bir lezyon varsa bu ameliyatla çıkarılabilmekte ve olası bir sıkıntı önceden tespit edilebilmektedir. Ayrıca ‘önleyici mastektomi ‘denilen ameliyatla meme kanseri riski yüksek olan hastalarda meme başı dışında tüm meme dokusu çıkarılıp yerine protez yerleştirilerek meme kanseri görülme riski çok büyük oranda (bazı yayınlara göre %90-99)bertaraf edilmektedir.

Meme küçültme ameliyatından sonra ne tür sıkıntılar gelişebilir?

Bu ameliyata özgü komplikasyonlar başında hematom denilen cilt altında kan birikimi, yara iyileşme bozukluğuna bağlı dikiş birleşim yerinde açılma ve enfeksiyonlar gelmektedir. Bu sıkıntıların oluşması, dren kullanılması, uygun teknik seçimi ve antibiyotik kullanımı ile minimuma inmektedir. Dikiş yerlerinde skar denilen iz kalması, gerginlik engellenerek önlenebilmesine rağmen hastadan hastaya genetik özelliklere bağlı değişmektedir. Meme başlarında yeterli kanlanma eksikliğine bağlı dolaşım bozuklukları genelde kendi kendine düzelmesine rağmen ikinci bir küçük operasyon gerektirebilmektedir. Ameliyat sonrası birkaç ay içinde oluşabilecek meme dokusundaki sertlikler yağ dokusunda sıkışmaya ve dolaşım bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkabilir ve genellikle1 yıl içinde kendi kendine düzelir. Meme başında his kaybı 6-12 ay içinde büyük oranda geri dönmektedir. Memeler arasında asimetriler ortaya çıkabilir. Erken dönemdeki asimetriler genellikle 3 ay içinde kendiliğinden düzelir. Uzun dönemde eğer rahatsız edici boyutlarda ise ikinci bir işleme ihtiyaç duyulabilmektedir.