Kök Hücre Uygulamalarının Etkili Olduğu Bölgeler

 

Kök hücreler, kendilerine özgü özellikleri nedeniyle farklılaşabilen ve sonuçta belirli bir hücre, doku veya vücut organına dönüşebilen en temel hücrelerdir. Kendilerini yenilemek için ayrı bir kapasiteye sahiptirler ve gerektiğinde yaralanmaları ve hastalıkları iyileştirmek için rejeneratif bilimlerde yaygın şekilde kullanılırlar. 100 yıldan fazladır yürütülen araştırmalar, bu hücrelerin kendilerini birçok farklı hücre gruba dönüştürdüklerini göstermiştir.

 

Derinin yapısı ve kök hücrelerin etkilediği bölgeler

 

 

Bizim cilt gençleştirmede kullandığımız 3 değişik kök hücre bağlantılı tedavi mevcuttur.

Bunlar;

– Fibrocell(Fibroblast enjeksiyonu)

– SVF (Stromal Vasküler Fraksiyon)

– Yağ Hücre Kökenli Kök Hücre

Fibrocell Uygulaması

Son zamanlarda yaşla birlikte ortaya çıkan yüz kırışıklıkları kadın erkek tüm insanların sıkıntısıdır. Bu deri sorununun nedenleri derideki su kaybı, kolajen ve elastin miktarındaki azalmadır. Artık bu problem doku mühendisliği teknikleriyle tedavi edilebilmektedir. Hücre bazlı tedaviler çeşitli alanlarda kullanılmakta ve iyi sonuçlar vermektedir. Özellikle fibroblast hücre tedavisi dermataloji ve rekonstrüktif tıpta başarıyla uygulanmaktadır. Fibroblast hücre tedavisinin kullanım alanları arasında plastik cerrahi, kırışıklık, yanık ve yara tedavileri sayılabilir.

Genel olarak, fibroblastların rejeneratif etkileri şunları içerir:

– Ekstraselüler matriks bileşenlerini sentezleme ve böylece cilt dokusunu iyileştirme kabiliyeti,

– Kolajen dahil olmak üzere matriks salgılanması

– Yara iyileşmesinde ve doku onarımında kritik bir rol oynamaktadır.

Fibrocell’in Uygulanması:

  • Kulak arkasından ya da kol içinden doku biyopsisi alınır. Bu işlem acısızdır çünkü uygulanan alan önceden lokal olarak uyuşturulur.
  • Alınan parça aseptik koşullarda laboratuara gönderilir ve üretime alınır.
  • Üretim sonrası Fibrocell enjeksiyonla istenen bölgeye uygulanır.
  • Fibrocell FDA tarafından onaylanmış bir yöntem ile üretilmektedir.

Alınan doku örneği laboratuvara gönderilir ve Fibroblastların üretilmesi ve çoğaltılması işlemi yaklaşık 1 ay sürer. Bir ay sonra ilk tedavi olmak üzere birer hafta arayla toplamda 3 kez tedavi devam ettirilir.

SVF Terapisi Nedir?

Stromal Vasküler Fraksiyon (SVF) terapisi, birçok dejeneratif koşulların tedavisinde kök hücreleri kullanan gelişmiş bir prosestir. Yaşlanma belirtilerini azaltmak ve silmek için şimdi kozmetik bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Mezenkimal kök hücreler bakımından zengin olan stromal vasküler fraksiyonun cilt altına enjekte edilerek yapılır. Enjeksiyon sonrası SVF, hasar görmüş cilt hücrelerini bularak ve yeni cilt yapmak için kollajeni arttırarak cildi iyileştirmeye çalışırlar. Sonuç daha az çizgi, kırışıklık ve ek hacim ile daha pürüzsüz bir cilttir. SVF tedavisinin allerjik reaksiyon riski yoktur.

SVF Tedavisi Nasıl Yapılır?
Karın bölgesi ya da bacaklardan kanüller yardımıyla küçük bir miktar yağ alınır. Daha sonra mezenkimal kök hücreler ve büyüme faktörleri  yağ hücrelerinden ayrılır ve hedef bölgeye enjekte edilir. Enjekte edilen SVF, cilde hacim ekleyerek ve cildin ince çizgilerini ve kırışıklıklarını azaltarak etki eder. Tedavinin gerçekleştirilmesi toplamda 3-4 saat sürmektedir.

SVF Terapisi Sonrası Neler Yaşanır?
SVF tedavisi sonrası iyileşmesi gereken iki alan vardır: yağın dokusunun alındığı bölge ve  SVF enjeksiyonu yapılan alan. Hastaların birkaç gün dinlenmelerini öneririz ancak hafif aktiviteler gerçekleştirilebilir. Birkaç gün içinde normal faaliyetlere yeniden başlanabilir. Yağın alındığı yere bağlı olarak, bir hafta boyunca yoğun egzersiz ve diğer yorucu etkinliklerden kaçınılmalıdır. Bazı sonuçlar hemen fark edilir ancak SVF tedavisinin tam etkileri yaklaşık üç ila altı ay içinde görünür ve en az iki yıl geçerlidir.

SVF Terapisi Pahalı mıdır?
SVF tedavisinin maliyeti, tedavi edilecek alanların miktarına veya sayısına, ne kadar yağın alındığına ve diğer tedavilerle kombine edilip edilmediğine bağlı olarak her hastaya göre değişir.