Botulinum Toksin Uygulaması Nedir?
Minimal invaziv kozmetik işlemlerin gelişiminde en önemli olay Botulinum toksininin kullanıma girmesidir. Kozmetik ve kozmetik olmayan kullanımları açısından Botoks bir devrim olmayı sürdürmektedir.
Botulinum Toksin Uygulamasını kime yaptırmalıyım?
Botoks uygulaması yüzdeki kasların anatomisini ve işlevini bilen bir uzman tarafından yapılmalıdır. Bu kasların her birinin farklı ve uyumlu bir işlevi vardır. Bunu bilmeyen kişilerce yapılacak uygulamalar göz kapağı düşmesi, yüz asimetrileri, donuk bir yüz ifadesi, istenilen düzelmenin olmaması gibi sonuçlara yol açabilir.
Etkisi ne zaman başlar ve ne kadar sürer?
Botulinum toksin uygulamasının etkisinin başlaması için en az 48 saat geçmelidir. Etki 1-2 hafta içinde maksimum seviyeye ulaşır. Etkisi yaklaşık 3-6 ay kadar sürmektedir.
Kullanımda olan iki adet Botulinum A toksini vardir; Botox ve Dysport.
Botulinum Toksini hangi durumlarda uygulanır?
Yüz ve boyundaki çizgilerin giderilmesinde
Kaş kaldırma ve kaş asimetrisinin giderilmesinde
Yüz bölgesindeki asimetrilerin giderilmesinde
Migren tedavisinde
Koltukaltı, el ve ayaklardaki aşırı terleme tedavisinde
Servikal distonilerde(Tortikolis)
Botoks bunların dışında çok sayıda hastalıkta tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Botulinum Toksin Uygulaması düzenli olarak yapıldığında(3-6 ay arayla en az 3 kez) yüz çizgilerinde kalıcı azalma etkisi göstermektedir.
Botulinum Toksin Uygulaması ağrılı mıdır?
Botulinum toksini uygulanan kişiler sinek ısırığı gibi bir ağrı hissettiklerini söylerler. İşlem uygulanacak bölgeye önce lokal anestezik kremler sürülüp bu ağrı hissi engellenir.
Botulinum Toksin Uygulaması ve Dolgu aynı şey midir?
Botulinum Toksin Uygulaması en çok dolgu uygulaması ile karıştırılmaktadır. Botulinum Toksini uygulandıktan sonra uygulandığı bölgede dolgu etkisi yapmaz.
Burun-yanak katlantısına Botulinum Toksin Uygulaması etkisi sınırlıdır ve dudak boyunu uzatarak yapay bir görünüme yol açabilir. Bu bölge için dolgu, kök hücre tedavileri, yağ enjeksiyonu veya orta yüz germe gibi bir cerrahi işlem gerekebilir. Kaş arası bölgedeki çizgiler, çok derin ve oturmuş çizgiler ise Botulinum toksin uygulamasına ek olarak dolgu uygulaması gerekebilir.
İşlem sonrası nasıldır?
Botulinum toksini uygulandıktan sonra enjeksiyon yapılan yerlerde hafif bir kızarıklık olur ve 15 dakika sonra bu kızarıklıklar geçer, lokal buz uygulaması bu süreyi daha da kısaltır. İşlemden sonra hastalar sadece Botulinum toksini uygulanan bölgeye masaj yapmamalıdır bunun dışında herhangi bir kısıtlama yoktur.